Інноваційний менеджмент (2004)

12.1. Характеристика результатів інноваційної діяльності

У перших розділах ми дали визначення інноваційної діяльності, з якого випливає, що в результаті цієї діяльності народжуються нові ідеї, нові й удосконалені продукти, нові або удосконалені технологічні процеси, з'являються нові форми організації і управління різними сферами економіки і її структурами.

Результати інноваційної діяльності виражаються у виді інноваційної продукції, що може мати конкретну речову форму або бути в нематеріальній формі (наприклад, ноу-хау).

Творці нововведень одержують на них авторські і суміжні з ними права. Виникає таке юридичне поняття, як інтелектуальна власність. Воно передбачено Конвенцією, що заснували Всесвітню організацію інтелектуальної власності в 1967 р. Задача Всесвітньої організації інтелектуальної власності - сприяти її охороні.

У Росії законодавча охорона інтелектуальної власності гарантована Конституцією Російської Федерації (ст. 44). Діє також пакет законів в області охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності:

Закон «Про авторське право і суміжні права» (від 9 липня 1993 р. № 53-53-1);

Патентний закон Російської Федерації (від 23 вересня 1992 р. № 3518-1);

Закон «Про правову охорону топологій інтегральних мікросхем» (від 23 вересня 1992 р. № 35.26-1);

Закон «Про правову охорону програм для ЕОМ і баз даних» (1992);

Закон «Про товарні знаки, знаки обслуговування і найменування місць походження товарів» (від 23 вересня 1992 р. № 35-20-1);

. «Закон про науку і державної науково-технічної політики» (від 23 серпня 1996 р. № 127-ФЗ);

• Федеральний закон про інформацію, інформатизації та захисту інформації (1992).

У Цивільному кодексі Російської Федерації визначені способи охорони службової і комерційної таємниці (ст. 139).

Об'єкти інтелектуальної власності можуть використовуватися підприємствами і організаціями, приносити прибуток. Вони включаються до складу нематеріальних активів.

Охоронних документів на винаходи є патенти, авторські свідоцтва.

Патент засвідчує авторство, пріоритет і виключне право на використання винаходу протягом терміну дії патенту.

Патентна форма захисту винаходів забезпечує правову охорону вітчизняної продукції на міжнародному ринку ліцензій, дозволяє розвивати ліцензійну торгівлю технічною документацією, новітніми технологіями.

Інноваційний менеджер повинен володіти ситуацією на ринку

інноваційної продукції.

Розрізняють національні і регіональні патенти (наприклад, зареєстровані в Європейському патентному відомстві).

Патенти служать джерелом інформації про новітні науково-технічні досягнення, знання яких надзвичайно важливо для інноваційного менеджера.

У Росії видача патентів і публікація офіційної інформації про них здійснюються Роспатентом. Безпосереднє отримання патенту передує подача заявки, що містить відомості про автора, заявника, його законному представникові, опис об'єкта, відомості про обсяг і терміни охорони.

Інноваційна продукція повинна мати індивідуалізацією. У Цивільному кодексі Російської Федерації (ст. 138) встановлено засіб індивідуалізації продукції - товарний знак. У Законі Російської Федерації «Про товарні знаки, знаки обслуговування і найменування місць походження товару» дається таке визначення:

товарний знак і знак обслуговування (далі - товарний знак (ТЗ)) - це позначення, здатні відрізняти відповідно товари і послуги одних юридичних або фізичних осіб від однорідних товарів і послуг (далі - товарів) інших юридичних або фізичних осіб.

Товарним знаком може бути оригінальне графічне зображення, сполучення цифр, букв і т.п.

Право на використання товарних знаків одержують за допомогою їхньої реєстрації. В усьому світі товарні знаки застосовуються і захищаються.

Товарні знаки грають важливу роль як для виробників і продавців, так і для покупців нововведень. Вони вказують, хто відповідає за визначений товар.

Однорідна продукція може випускатися різними виробниками, поширюватися різними продавцями. Причому і виробники і продавці можуть мати свої товарні знаки. Саме товарний знак служить орієнтиром, підставою при виборі товару. Якщо покупець буде задоволений придбаним товаром, надалі він буде керуватися товарним знаком.

Товарний знак виконує такі функції:

служить орієнтиром при виборі товару;

вказує на наявність відповідної якості товару;

виділяє товар з однорідних товарів інших виробників;

показує джерело походження товару, тому що інформація про власників товарних знаків внесена до реєстру товарних знаків, зареєстрованих в Патентному відомстві;

рекламує товар, забезпечуючи виробнику популярність, що стимулює і зберігає попит на товари;

дозволяє виробнику або продавцю зайняти визначене становище на ринку завдяки визнанню товарного знака.

Товарний знак входить до складу нематеріальних активів, є предметом ліцензійних угод і об'єктом охорони промислової власності (складовою частиною інтелектуальної власності).

Результатом інноваційної діяльності є і ноу-хау (знаю, як), що являють собою цілком або частково конфіденційні знання, досвід, навички, що включають відомості технічного, економічного, адміністративного, фінансового й іншого характеру. Використання ноу-хау забезпечують визначені переваги і комерційну вигоду особі, яка отримала їх.

Ноу-хау можуть бути незапатентовані технологічні знання і процеси, практичний досвід, методи, способи і навички по проектуванню, намірам, будівництву і виробництву з

робів; проведення наукових досліджень і розробок; склад і рецепти матеріалів, речовин і інших, а також досвід в області дизайну, маркетингу, управління, економіки, фінансів.

Права власників конфіденційної інформації закріплені в Цивільному кодексі Російської Федерації (ст. 139). Комерційна передача ноу-хау оформляється ліцензійними відносинами.

Наслідком інноваційної діяльності є нові художньо-конструкторські (дизайнерські) вирішення зовнішнього вигляду виробу - промислові зразки.

Промислові зразки відображають єдність технічних, функціональних та естетичних властивостей виробу, входять до складу нематеріальних активів, є предметом ліцензійних угод і об'єктом охорони промислової власності. Права на винаходи, товарні знаки й інші результати інноваційної діяльності оформляються ліцензією. Ліцензії розрізняються за:

характеру та обсягу прав;

наявності правової охорони;

способів передачі та умовами використання та іншими ознаками (рис. 12.1).



Матеріальні результати інноваційної діяльності виступають у виді створених і освоєних нових машин, устаткування, апаратів, приладів та засобів автоматизації.

Створені й освоєні зразки машин, устаткування, апаратів, приладів та засобів автоматизації діляться на нові, модернізовані і модифіковані.

Ефективність інноваційної діяльності можна оцінити через конкурентноздатність нової продукції, успішне представлення її на внутрішньому і зовнішньому ринках.